Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ2011
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ :ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- «ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ :Μια διαδρομή προσφοράς στην Ευρυτανία από το 1955 έως 2010».

Με μεγάλη συμμετοχή συμπατριωτών μας της περιοχής Αγρινίου, προσκεκλημένων της Πανευρυτανικής Ένωσης, του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Ευρυτανικών Συλλόγων, έγινε η παρουσίαση των πρακτικών των Συνεδρίων των Αγράφων της Δομνίστας και της Γρανίτσας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΠαπαστράτειουΜεγάρουτης ιστορικής Γυμναστικής ΕταιρείαςΑγρινίου (Γ.Ε.Α.).                           
                                                                                                                                                                                                                      
H καθηγήτρια και Δρ. Φιλολογίας κ. Μεταξούλα Μανικάρου εισηγήθηκε το θέμα «Πανευρυτανική Ένωση: Μια διαδρομή προσφοράς στην Ευρυτανία από το 1955 έως το 2010», προβάλλοντας ταυτόχρονα και εικόνες από τις διάφορες δραστηριότητες και αναλύοντας τις τρεις περιόδους της μέχρι τώρα παρουσίας της, ήτοι την α΄ περίοδο της προεδρίας Ανδρέα Πουρνάρα, τη β΄ της προεδρίας Π. Κωστοπαμαγιώτη και τη γ΄περίοδο της προεδρίας Κ. Παπαδόπουλου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έκδοση του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» και στις πλούσιες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των πρακτικών των συνεδρίων, Αγράφων, Γρανίτσας και Δομνίστας από τους Παναγιώτη Κοντό Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρίλαο Γρανίτσα, Δ/ντη ΕΤΕ και Αθανάσιο Παλιούρα Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ιωαννίνων.

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟΤΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα 70 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ευρυτάνα λογίου Ζαχαρία Παπαντωνίου, που οργανώθηκε από το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και την Πανευρυτανική Ένωση στην υπέροχη αίθουσα συναυλιών του υπερσύγχρονου διδακτηρίου του παραπάνω Σχολείου.

Στο Α΄ Μέρος της εκδήλωσης, η Φιλόλογος κ. Μεταξούλα Μανικάρου ανέπτυξε το θέμα: «Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-194)): Ο άνθρωπος, ο λογοτέχνης, ο δημόσιος λειτουργός. Μια διαδρομή από τα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας στην Ακαδημία Αθηνών», με ταυτόχρονη προβολή εικόνων και απαγγελία ποιημάτων από τη θεατρολόγο κ. Βάια Σπυρέλη. Η άρτια και εμπεριστατωμένη εισήγηση της κ. Μανικάρου και η θαυμάσια απαγγελία της κ. Σπυρέλη εντυπωσίασαν τους ακροατές, οι οποίοι σίγουρα, με τα όσα ακούστηκαν, γνώρισαν πληρέστερα τον Ζαχαρία Παπαντωνίου και το έργο του
.

Κατά το Β΄ Μέρος της εκδήλωσης αποδόθηκαν με θαυμάσιο τρόπο πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου από την καταπληκτική πολυμελή χορωδία «Αλθαία» του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Άννας Πανοπούλου, ενώ συμμετείχε και η καθηγήτρια κ. Βάσω Τσαρούχη. Στο πιάνο συνόδευε η κ. Αμαλία Σαγώνα. Το άκουσμα των μελοποιημένων αυτών τραγουδιών μας έφερε νοσταλγικά αρκετά πίσω, και μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Γιατί, ποιος από τους παλιότερους δεν άκουσε και δεν αγάπησε και δεν σιγοτραγούδησε τον Πεύκο, τον Γάιδαρο, τον Τζίτζικα, το Ευλογημένο Καράβι, τα Ευζωνάκια και τόσα άλλα που μας πρόσφεραν τόσο μελωδικά τα παιδιά της πολυβραβευμένης - και με διεθνή βραβεία - αυτής Χορωδίας; Η μουσική αυτή πανδαισία έκλεισε με τα «λυπημένα δειλινά» (στίχοι Ζ. Παπαντωνίου και μουσική Γιάννη Σπανού), που καταπληκτικά απέδωσε η κ. Άννα Πανοπούλου.

Εκτός προγράμματος ο Ευρυτάνας Εκδότης κ. Στέφανος Βασιλόπουλος απάγγειλε με θαυμάσιο τρόπο το ποίημα «Η Γυναίκα στο πάρκο» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, σχετικό με την τρίτη ηλικία…                                                                                                                                                                      Εκτός από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Παπαδόπουλο , στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ενεργά και τα μέλη του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής ένωσης: κ. Ηλίας Λιάσκος, ο κ. Αθανάσιος Σταμάτης,ο κ. Βασίλειος Σιορόκος και ο κ. Αγαθοκλής Μπακογιάννης. Ο εκπρόσωπός μας στις ΗΠΑ Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης απέστειλε συγκηνητικό μήνυμα- χαιρετισμό, πρός όλους τους συμπατριώτες μας.
Να σημειωθεί ότι η μετάβαση ,η διαμονή και όλα τα έξοδα των μελών του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τα ίδια τα μέλη .

Y.Γ. Από τους Αλεστιώτες παρευρέθησαν: Ο Ιερέας μας πατέρας Κώστας Καρακάσης μετά της Πρεσβυτέρας ,oΑντώνης Κουτσιούκης μετά της συζύγου του, η Βασιλική Κουτσιούκη με το συζυγό της και ο Δημήτρης Κουτσιούκης.

Όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης ,καθώς και για το υψηλό επίπεδο και την οργάνωση των εκδηλώσεων.

1 σχόλιο: