Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

*****Μ Ν Η Μ Ε Σ - Ξ Ε Ν Ι Τ Ε Ι Α Σ*****

   Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε σήμερα  15 Φεβρουαρίου 2011, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο νέος δίσκος Λάκης Χαλκιάς «Μνήμες Ξενιτειάς», Βασιλικής και Θανάση Δ. Σκουτέλα (Scotes).
Αφορμή για τη δημιουργία του δίσκου υπήρξε το βιβλίο A WEFT OF MEMORY A Greek Mother's Recolletion of Songs and Poems Vasiliki Scotes and Th. J.Scotes -Puplished by Aristide D.Caratzas Nev York &Athens
.Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτησε, δημιουργώντας κλίμα έντονης συγκίνησης, η υπεραιωνόβια σήμερα 103 χρόνων κυρία Βασιλική Σκουτέλα,η οποία το 1931 μετανάστευσε με το σύζυγό της στις Ηνωμένες Πολιτείες,από το χωριό της Θεοδώριανα του νομού Άρτας.

Όπως όλοι οι Έλληνες της Διασποράς,η κυρία Βασιλική, γνώριζε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τη γενέτειρα.
Τέτοιες γέφυρες χτίζει η Ελληνική παράδοση και κληρονομιά,την οποία οι Έλληνες της Ομογένειας έχουν ως σημείο αναφοράς.
Η Βασιλική Σκουτέλα εκεί στην ξενιτειά, έγινε κιβωτός των παραδόσεων και της ελληνικής γλώσσας.
Ο γιος της Θανάσης Σκουτέλας ( Thomas Scotes), κατέγραψε και εξέδωσε το σχετικό βιβλίο και ο ΛάκηςΧαλκιάςδημιούργησε αυτό το σημαντικό έργο.

O δίσκος περιέχει δώδεκα Δημοτικά τραγούδια της Ηπείρου, τα οποία επιλέχθηκαν από το βιβλίο της Βασιλικής και του Θανάση Δ. Σκουτέλα που κυκλοφόρησε το 2008.
Στο βιβλίο αυτό, η Βασιλική Σκουτέλα (Scotes) ανακαλεί μνήμες των παιδικών της χρόνων και υπαγορεύει στο γιο της Θανάση Σκουτέλα (Thomas J. Scotes), γλωσσολόγο και τέως διπλωμάτη των Ηνωμένων Πολιτειών, όσα τραγούδια μπορεί να θυμηθεί. Αποτέλεσμα της λεπτομερούς καταγραφής είναι ένα εκτενές έργο που συγκεντρώνει μεταξύ άλλων παραδοσιακά ποιήματα και τραγούδια της Ορεινής Ηπείρου.
Στην συναυλία, τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Λάκης Χαλκιάς, Νότα Καλτσούνη και το Πολυφωνικό Συγκρότημα Ηπείρου «Τ’ αϊτέργια», ενώ συμμετέχει πενταμελής ορχήστρα. Κλαρίνο Γιώργος Κωτσίνης.Ντέφι Νίκος Κοντός.ΛαούτοΙορδάνης Κουζινόπουλος.Βιολί Βαγγέλης Κουμτζής.

ΛΙΓΑ λόγια για το μεγάλο  καλλιτέχνη και φίλο Λάκη Χαλκιά.
Ο Λάκης Χαλκιάς είναι γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά. Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από νεαρή ηλικία - στα 18 του ηχογραφεί τους πρώτους του δίσκους.
 Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στους Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργo Ζαμπέτα και άλλους, ενώ συνεργάζεται με τους μεγάλους ρεμπέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη.
Το 1967, φεύγει για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά μέχρι το 1971, και μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουήν για την τηλεόραση της πόλης του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην παρουσίαση του έργου «Ζορμπάς» των Μίκη Θεοδωράκη - Νίκου Καζαντζάκη.
 Έχει συνεργαστεί με τους Αντώνη Κατινάρη, Κώστα Ψυχογιό, Χρήστο Νικολόπουλο, Πυθαγόρα και Λουκιανό Κηλαϊδόνη, Νίκο Μαμαγκάκη, Χρήστο Λεοντή, ενώ έχει λάβει μέρος στα πιο σημαντικά έργα τού Γιάννη Μαρκόπουλο, όπως «O Στρατής Θαλασσινός», «Θητεία», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», κ.ά. Από την εκτενή, προσωπική του δισκογραφία ξεχωρίζουν τα «2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική» (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), «Παραδοσιακά Κεντήματα», «Η Ελλάδα είναι Έρωτας», «36 Τραγούδια της Ηπείρου με τον Λάκη Χαλκιά» κ.ά
Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων σε Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Badminton) και το εξωτερικό (Opera House – Σίδνεϊ, Tonhalle Zurich – Ζυρίχη, Jerousalem Festival 08 - Ιερουσαλήμ).                                                                                                     (βασίλης σιορόκος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου