Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο. Στην απογραφή του 2001 η Φτελιά είχε 49 κατοίκους και 21 σπίτια. Το 1846 μαζί με την Τσέρκοβα αποτελούσε την Τσερκοβοφτελιά χωριό του Δήμου Αρακυνθίων με 102 κατοίκους.

Μαζί με την Τσέρκο αναφέρεται στους φορολογικούς καταλόγους κατά την προεπαναστατική περίοδο του 1810. Ο παλαιός Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου που υπολογίζεται ότι κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα με ξυλόγλυπτο τέμπλο ( το οποίο δεν διεσώθη ), κατέρρευσε και κτίστηκε νέος ναός σε άλλη θέση το 1965. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου ο Σύλλογος Φτελιωτών οργανώνει πανηγύρι – αντάμωμα με μεγάλη συμμετοχή.

Πάνω από τον παλαιό οικισμό Αγκαθές των Αλεστίων , ανάμεσα από πυκνό ελατόδασος ξεπροβάλλει τεράστιος βράχος ο οποίος φαίνεται από τη Φτελιά έχοντας γυναικεία μορφή με μαντήλι.

Στη θέση «Καταλώνια» υπάρχουν ίχνη αρχαίου οικισμού. Μεταξύ Αγαλιανού και Φτελιάς υπάρχει μονοπάτι «Απάνω Σκάλα», που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε από το Ν. Μπακάλη (ιδρυτή των Αλεστίων) επί Τουρκοκρατίας. Το μονοπάτι αυτό οδηγεί στη θέση «της Αγόρως το μνήμα». Εκεί σύμφωνα με την παράδοση σκοτώθηκε η Αγόρω η Αγραφιώτισσα, καπετάνισσα επί τουρκοκρατίας, η γενναιότητα της οποίας εξυμνείται σε ένα δημοτικό τραγούδι και παραλληλίζεται με εκείνη της Μόσχως της Σουλιώτισσας (Λαογραφικό Αρχείο αρ. 694Β). Πιθανολογείται ότι κρυσφύγετό της ήταν μια απόκρημνη σπηλιά στην περιοχή των Εσωχωρίων, με την ονομασία «Σπηλιά της Καπετάνισσας».

Στο βουνό Καμάρια (Ψηλή Ράχη) στη Δυτική πλευρά υπάρχουν μεταλλεύματα χαλκού τα οποία πιθανόν ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στη Φτελιά έζησε ο Σπύρος Σιορόκος 1886- 1919 άριστος τεχνίτης του χαλκού. Στη θέση «Πουριά» γινόταν εξόρυξη πωρόλιθου που χρησιμοποιείτο κυρίως για την κατασκευή τζακιών. Στη διαδρομή Χούνη – Φτελιά στη θέση «Καλογέρου βρύση» υπάρχει μεγάλο σπήλαιο το οποίο ανακαλύφθηκε το 1975 καθώς και άλλα σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στις θέσεις «Διασταύρωση» και «Κομματάκια». Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί σε δύσβατο και απόκρημνο μέρος όπου υπάρχει σπηλιά 70 τ.μ. περίπου με την ονομασία «Ασκή σπηλιά» (άγνωστο από πού προήλθε η ονομασία). Εκεί κατέφευγαν τα γυναικόπαιδα για να προστατευθούν από τους Τούρκους, κατά τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο.

Από τη Φτελιά καταγόταν ο καθηγητής Λάμπρος Καρασμάνης (1885-1956) έργο του «Ιστορικαί Ευρυτανικαί Σελίδες» (1931), κ.α. «Τα Φτελιώτικα Νέα» του συλλόγου αποτέλεσαν για αρκετά χρόνια το συνδετικό κρίκο των απανταχού Φτελιωτών.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.

3 σχόλια:

  1. Άριστη και ποιοτική δουλειά....
    Συγχαρητήρια ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....

    Αντώνης Βλαστάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε Βασιλη σου ευχωμε καλη αρχη και ορεξη στην προσπαθεια που κανεις για μια ενημερωτικη
    σελιδα.Ειμε σιγουρος πως θα τα καταφερεις.Χριστος Αθανασοπουλος
    Τοροντο,
    CANADA

    ΑπάντησηΔιαγραφή