Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ - ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ !!!


Οιχαλία Τρικάλων και Αρμενα Ρεθύμνου, νικητές στα... μαθητικά Οσκαρ!!!


Η πραγματική ιστορία μιας αρχαιολογικής ανακάλυψης και μια συγκινητική ιστορία μετανάστευσης θριάμβευσαν στα τρίτα μαθητικά «Οσκαρ».

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε 28 από τις σχεδόν 300 ταινίες που δημιούργησαν μαθητές από 9 έως 18 ετών.                                                                                                                                                                                                                       Το νήμα του νικητή από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκοψε το Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνου με την ταινία «Λουλούδια Σπασμένα». Οι μαθητές του σχολείου κατέγραψαν στον κινηματογραφικό τους φακό την ιστορία του ενός μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού που σε ρόλο λιλιπούτειου Ιντιάνα Τζόουνς ανακάλυψε τυχαία το 1965 το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων..

Το βραβείο καλύτερης ταινίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απέσπασε το Γυμνάσιο Οιχαλίας Τρικάλων με μια ταινία μυθοπλασίας που όμως δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Θέμα της είναι η οικονομική κρίση που αναγκάζει τους γονείς ενός κοριτσιού να μεταναστεύσουν στην Γερμανία. Το κορίτσι μένει στην Ελλάδα και ζει με τη γιαγιά της. Όταν οι γονείς στέλνουν στην κόρη τους ένα γράμμα καλώντας την να τους πάει στη Γερμανία για να ζήσει μαζί τους εκείνη αρχικά αμφιταλαντεύεται. Στο τέλος, όμως, αποφασίζει να μείνει στην πατρίδα της. Η «Κλειώ» συγκίνησε το κοινό και απέσπασε ένα θερμότατο χειροκρότημα.


Στον τρίτο πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους κατέθεσαν τις κινηματογραφικές τους προτάσεις 281 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα και την ομογένεια. Η δημιουργικότητα των παιδιών που έγραψαν σενάρια, σκηνοθέτησαν και έπαιξαν έχοντας την πολύτιμη συνδρομή των δασκάλων και των καθηγητών τους έφεραν ένα αποτέλεσμα που εξέπληξε για ακόμη μια φορά .
Τα βραβεία 
Αναλυτικά τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού
Σε 23 ταινίες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απένειμε βραβεία και διακρίσεις η Επιτροπή Αξιολόγησης του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης... μια ευκαιρία». Τον διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν η ΕΡΤ Α.Ε., η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
Από τις συνολικά 280 ταινίες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, βραβεύθηκαν οι παρακάτω:
      ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ (Δ.Σ. Αρμενων Ρεθύμνου)
ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)
 ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (22ο Δ.Σ. Αχαρνών)
 ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ (Δ.Σ. Κατσικα Ιωαννίνων)
 ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ (32ο Δ.Σ. Πατρών)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)
 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΥΜΦΑΛΙΔΕΣ ΟΡΝΙΘΕΣ (14ο Δ.Σ. Ιλίου Αθηνών)
 ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ (3o Δ.Σ. Τοσίτσειο Εκάλης)
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)
 Η ΖΩΗ ΜΙΑ ΡΟΔΑ (55o Δ.Σ. Πάτρας)
 Η ΜΙΚΡΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ (Δ.Σ. Καλλιφύτου Δράμας)
 ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΜΕΡΑ (13o Δ.Σ. Σερρών)
 Ο ΤΟΙΧΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (Δ.Σ. Κόκκινη Χάνι Ηρακλείου)
 ΤΟ ΛΑΘΟΣ (Δ.Σ. Οίας)
 ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ( Δ.Σ. Δραπανιά)
    ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 ΚΛΕΙΩ (Γυμνάσιο Οιχαλίας Τρικάλων)
ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)
 ΑΦΑ (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Αθηνών)
 Ο ΑΛΛΟΣ ..Η ΣΚΙΑ ΜΟΥ (Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα)
 SAVED BY THE BELL (2o Γυμνάσιο Χανίων)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ
 ΥOUNG & CRAZY (Ιδιωτικό Λύκειο «Ώθηση»)
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)
 ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (Εσπερινό ΓΕΛ Μύρινας)
 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ PROJECT (Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης)
 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ( 2o Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας)
 ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ (ΓΕΛ Σύρου)
 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ (7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης)
 ΦΕΥΓΩ (ΓΕΛ Φιλιατών Θεσπρωτίας)
Επίσης, δόθηκε εύφημος μνεία στις ταινίες των παρακάτω πέντε Ειδικών Σχολείων:
 Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ (ΤΕΕ Κωφών Αγ. Παρασκευής)
 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (ΕΕΕΕΚ Λευκάδας)
 ΈΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΕΔΩ? (ΕΕΕΕΚ Καβάλας)
 ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ (18ο Δ.Σ. Κωφών Σερρών)
 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ (Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Αγ. Δημητρίου)
Την Επιτροπή Αξιολόγησης απήρτισαν οι Αντώνης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης, Καλλιτε-χνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας – πρόεδρος της Επιτροπής), Μάρια Μαρκετάκη (Υπουργείο Παιδείας - Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση), Μένος Δελιοτζάκης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος Τμήματος Δραματοποιημένων Προ-γραμμάτων ΕΡΤ Α.Ε.) και Ντέπυ Βρεττού (Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών ΕΡΤ Α.Ε.).

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη γι'αυτήν την δημοσίευση, δεν το είχαμε διαβάσει πουθενά αλλού. Μέχρι στιγμής έχω δει την ταινία που πήρε το πρώτο βραβείο κι ενθουσιάστηκα με την δημιουργικότητα και την φυσικότητα των μικρών μαθητών. Επιπλέον, ξαναθυμήθηκα το πολύ ενδιαφέρον μικρό μουσείο του Ρεθύμνου με τις υπέροχες λάρνακες που είχα κι εγώ θαυμάσει και φωτογραφήσει πριν από δύο χρόνια.
    Εύγε σε όλους!
    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ αγαπητέ μου Γ. Π. Υποχρέωσή μας να προβάλουμε κάθε δημιουργική δουλειά των παιδιών μας. Δυστυχώς τα ΜΜΕ αυτά τα θεωρούν άνευ αξίας γιατί φαίνεται δεν... πουλάνε. Καλό είναι να επικοινωνούμε με το όνομά μας - αν κάτι άλλο σεβαστό.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας.

      Διαγραφή