Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ - Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ -Το θεατρικό έργο " Το τίμημα της Λευτεριάς " του Γ. Θεοτοκά, παρουσιάστηκε στη Νεμέα, από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Νεμέας!!!


       
         Ο Σταυραετός των Αγράφων, ο θρυλικός Κατσαντώνης, τιμήθηκε στη ΝΕΜΕΑ από τους μαθητές του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Νεμέας, με τη θεατρική παράσταση «Το τίμημα της Λευτεριάς» του Γ. Θεοτοκά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Νεμέας «Φλιάσιο»*, με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών (27 μαθητές), της ΣΤ΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, με την οργάνωση και καθοδήγηση του ακούραστου και δραστήριου  Διευθυντού του σχολείου κ. Γιάννη Νάκη, καθώς και των  εξαίρετων δασκάλων της ΣΤ΄ τάξης  κας. Πανοπούλου Σταυρούλα και του κ. Φρούσιου Κωνσταντίνου.
Η πρόσκληση απευθυνόταν και στους απανταχού Ευρυτάνες  και ιδιαίτερα στους εξ               Αγράφων (γενέτειρα του  ήρωα) Ευρυτάνων.
Η Πανευρυτανική Ένωση αποδέχτηκε την πρόσκληση και εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση  με τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ηλία Λιάσκο και κ. Βασίλη Σιορόκο. Ο κ. Ηλίας Λιάσκος εκ μέρους της Πανευρυτανικής Ένωσης απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες  και αναφέρθηκε στο θρυλικό ήρωα  Κατσαντώνη. Επίσης παρευρέθησαν  η κα. Κατερίνα Φουντουλάκη  και ο Αγραφιώτης  κ. Ηλίας Μπουμπουρής, εκ μέρους του Συλλόγου Αγράφων, ο οποίος διέθεσε και εκτέθηκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης σπάνια έργα ζωγραφικής από την προσωπική του συλλογή, με θέμα τον Σταυραετό των Αγράφων και την κλέφτικη ζωή του, τα οποία εντυπωσίασαν το κοινό. Ο κ. Ηλίας Μπουμπουρής αναφέρθηκε στον Ήρωα των Αγράφων, συνεχάρη τα παιδιά για τη θεατρική παράσταση καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Εκ μέρους της Πανευρυτανικής Ένωσης προσφέρθηκαν  βιβλία εκδόσεών της,  στη βιβλιοθήκη του σχολείου, στον Διευθυντή και τους δασκάλους, καθώς και στον                     κ. Δήμαρχο Νεμέας. Με τη σειρά τους οι καλοί μας φίλοι, πέραν όλων των άλλων , μας χάρισαν βιβλία για την οινοποιία της  Νεμέας καθώς και υπέροχα τοπικά κρασιά.

            Το κλείσιμο της βραδιάς ήρθε με το «κοινωνούμε και επικοινωνούμε» ή και  το «εις οίνου κοινωνίαν», των φιλόξενων φίλων μας, με το εκλεκτό και ξακουστό  Αγιωργίτικο  «ανάμα», τους εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες και προπάντων τις ζεστές καρδιές του κ.Γιάννη Νάκη , του Δημάρχου Νεμέας κ. Βαγγέλη Ανδριανάκου, της κας  Σταυρούλας  Πανοπούλου, του κ. Φρούσιου  Κωνσταντίνου και των άλλων παρευρισκομένων.

Η επόμενη συνάντηση με τους φίλους της Νεμέας  κλείστηκε στις 23 Ιούνη στα Κατσαντώνεια, στον ιστορικό Μάραθο των Αγράφων, γενέτειρα του ήρωά μας. 

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες  στα παιδιά για την σπουδαία αυτή θεατρική παράσταση, στον ακούραστο  Δ/ντή του σχολείου με τους δασκάλους  και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Μεγάλη τιμή για εμάς τους Ευρυτάνες να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, που αναγνωρίζουν και τιμούν Αγωνιστές- Ήρωες της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Ευρυτανίας, από άλλες περιοχές.

                                                                                                                    Σας ευχαριστούμε
                                                                                                                    Με τιμή Β. Σιορόκος
*Φλιασία ή Φλιούς ή Φλειούς, πρωτεύουσα της αρχαίας Φλιασίας( γενέτειρα του Πρατίνα, ενός εκ των αρχαιοτέρων τραγικών), ιδρυθείσα  το 6ο ή 5ο αιώνα π.χ. ΒΔ της Νεμέας. Εδώ γεννήθηκε το Σατυρικό δράμα, το οποίο ο Πρατίνας   το 500 π.χ.   εισήγαγε στην Αθήνα.       Ο Πρατίνας  έγινε γνωστός και για τα Ορχήματα τα οποία δημιούργησε. Τα Ορχήματα  ή Υπορχήματα,  ήταν συνδυασμός της ποιήσεως, της μουσικής και της κινήσεως, προς έκφραση ιδεών, επιθυμιών και συναισθημάτων.   Έγραψε πενήντα δράματα εκ των οποίων πολλά σατυρικά



Σκέψεις μετά τη θεατρική παράσταση στη Νεμέα Κορινθίας.
Του κ. Γιάννη Κ. Νάκη
Δ/ντή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Νεμέας




Καθώς η ώρα που πρέπει εμείς,  οι μαθητές και οι δάσκαλοι,  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεμέας,  να ξεκινήσουμε τη θεατρική παράστασή μας για τον Κατσαντώνη  η αγωνία κορυφώνεται.
Θα θυμηθούν τα παιδιά τα λόγια τους; Θα αντέξουν τα σκηνικά; Θα ακουστεί σωστά η μουσική; Θα ικανοποιήσουμε τους καλεσμένους μας;
Στα πρόσωπα των παιδιών μια έξαψη κι ένας μικρός φόβος. Τα βλέπω να περιφέρονται στην αυλή δοκιμάζοντας τα ρούχα της παράστασης και να γελούν με το μακιγιάζ.
-Πολύ μαύρος είσαι , ρε Γιουσούφ
- Έτσι μ’ έκανε ο Θεός, πασά μου.
Ακούγονται ατάκες από το έργο και κάποιοι ξεσπούν στα γέλια. Ο “Κατσαντώνης” βλέπει τον κόσμο να πυκνώνει και λέει πως δεν είναι καλά, ζαλίζεται. Ο δάσκαλός του τον αγκαλιάζει και του μιλά σε μια γωνιά. Την ίδια ώρα κάποιοι δοκιμάζουν τα άρματά τους,  προβάροντας τη μάχη. Τα κορίτσια νιώθουν άβολα με το μαντίλι στο κεφάλι.
Πρέπει να υποδεχτώ τον κόσμο που έρχεται κι έτσι στέκομαι στην είσοδο του Φλιασίου. Δυο ψηλοί κύριοι κάνουν την εμφάνισή τους, ο κ. Σιορόκος και ο κ . Λιάσκος. Μιλούμε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο. Αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς την αγάπη για τον τόπο τους, την Ευρυτανία. Ρωτούν για τη Νεμέα και τριγυρίζουν στο χώρο. Να και ο Ηλίας με την Κατερίνα. Η γνωριμία μας την τελευταία εβδομάδα,  αφενός μεν,  μας ενθάρρυνε σ’  αυτήν μας την προσπάθεια,  αφετέρου,  με τους πίνακές τους,  στολίσαμε την αίθουσα της παράστασης.Μία ώρα πριν την έναρξη και ο κόσμος γεμίζει την αίθουσα. Μια νέα ανησυχία. Οι διακόσιες θέσεις της αίθουσας μοιάζουν πολύ λίγες. Οι επίσημοι και οι αρχές είναι στην ώρα τους. Κάθε σημείο του χώρου είναι κατειλημμένο. Τα μικρά παιδιά κάθονται κάτω μπροστά στη σκηνή.
Μια τελευταία ματιά πίσω από την αυλαία. Ένα νεύμα από τον Κώστα είναι αρκετό. Μια γρήγορη προσευχή και …
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας …
Η αυλαία ανοίγει σιγά σιγά σιγά. Το παλάτι στα Γιάννενα,  με τον Αλή πασά και τους αυλικούς του,  κατακτούν το ακροατήριο. Τα φλας των μηχανών αστράφτουν. Κοιτώ τα πρόσωπα των θεατών. Όλοι σχεδόν συμμετέχουν στο έργο. Κουνούν τα κεφάλια τους συμφωνώντας όπου λέγεται κάτι που τους εκφράζει. Απογοητεύονται, όταν ο ήρωας υποφέρει και χαμογελούν,  όταν ξεπερνά τις δυσκολίες. Μανάδες ψάχνουν τα παιδιά τους. Πότε θα εμφανιστούν κι αν θα μιλήσουν σωστά. Πατεράδες, τάχα αδιάφοροι, καμαρώνουν τα βλαστάρια τους. Εκεί μπροστά οι Ευρυτάνες φίλοι παρακολουθούν εκστατικοί.  Βρε, λες να είμαστε τόσο καλοί!
Οι σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη. Τα σκηνικά αλλάζουν στο λεπτό. Πρόβλημα με τη μουσική, αλλά ποιος το καταλαβαίνει. Τα παιδιά εντυπωσιάζουν κι εμένα φέτος. Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στη σκηνή σαν επαγγελματίες. Περνώ στα παρασκήνια. Ένα πανηγύρι. Όσοι δε συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σκηνή αποθεώνουν αυτούς που κατεβαίνουν. Τα παιδιά αγκαλιάζονται, φιλιούνται, ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ και ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τη δουλειά τους. Ο Βεληγκέκας ημίγυμνος στην ψύχρα της νύχτας λέει σε όλους πόσο «ωραία» σκοτώθηκε! Πιθανόν τη Δευτέρα τα μισά παιδιά να είναι άρρωστα.
Το φινάλε. Η αποθέωση. Ο κόσμος ψάλλει τον εθνικό ύμνο και ξεσπά σε χειροκροτήματα. Τα παιδιά στη σκηνή λάμπουν από χαρά. Κοιτώ τους συναδέλφους μου. Στα μάτια τους ζωγραφισμένη η ικανοποίηση. Όλη η κούραση των τελευταίων ημερών διαγράφηκε στη στιγμή. Γονείς αλληλοσυγχαίρονται. Παππούδες και γιαγιάδες με δάκρυα στα μάτια. Αργή και ενθουσιώδης εκκένωση της αίθουσας.
Και το αντάμωμα στην ταβέρνα για ένα Αγιωργίτικο κρασάκι. Η ώρα της αποφόρτισης, της χαλαρής κουβέντας. Οι Ευρυτάνες φίλοι,  ενθουσιασμένοι, δέχονται βροχή τις ερωτήσεις από τους Νεμεάτες. Για την Ευρυτανία, για τον Κατσαντώνη, για τα Άγραφα, για το Μάραθο.. . . . . .
Κοιτάζω τους συνδαιτυμόνες και χαίρομαι κρυφά για το σμίξιμο αυτό.
«Κοινωνούμε και επικοινωνούμε» λέει κάποιος. Πίνω αργά δυο γουλιές και ευχαριστώ το Δημιουργό για την ημέρα αυτή. Και να μας έχει καλά να ανηφορίσουμε στα φετινά   Κατσαντώνεια,  στις 23 Ιουνίου,  στον ιστορικό  Μάραθο, στα χώματα που γέννησαν το Σταυραετό των Αγράφων.
Νεμέα 23 Μαρτίου 2013
Ο Διευθυντής του Σχολείου
Ιωάννης Κων/νου Νάκης


ΥΓ. Η γιορτή αυτή του Σχολείου είναι αφιερωμένη στον Παναγιωτάκη μας,  που στα δεκαεπτά του χρόνια έφυγε -μετά από τραγικό ατύχημα- για το μεγάλο ταξίδι.

1 σχόλιο: