Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αντιγράφω ….από την «Πνευματική Ζωή» του Μιχάλη Σταφυλά. ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Βασίλης Σιορόκος
 ….από την ""Πνευματική Ζωη""

                          ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Μόλις με εξέτασε ο γιατρός και καθίσαμε βιζαβί, τον είδα λίγο δαγκωμένο. Κάτι ήθελε να μου πει και προσπαθούσε να βρει τις λέξεις.
-Ξέρεις βρίσκω κάτι, αλλά δεν είναι τίποτα.
-Μπορεί νάναι κάτι και ταυτόχρονα να μην είναι τίποτα
-Είναι αντιμετωπίσιμο…
-Πες το μου γιατρέ πως πάσχω από καρκίνο…
-Κάτι τέτοιο  στην αρχή του ακόμα. Αλλά δεν προσδιορίζεται ακριβώς.
-Θα χρειαστεί επέμβαση η έχει προχωρήσει;
-Μπορεί να γίνεις καλά με επέμβαση  που είναι ακίνδυνη.
Τον  είδα λίγο σκεπτικό, κάτι ήθελε  να προσθέσει…
-Να σου πω εγώ τι σε φοβίζει; Τα 93 μου χρόνια…
-Όχι! Όχι! Εγχειρίσαμε και σε μεγαλύτερη ηλικία…
Γέλασα.
-Με άλλα μαχαίρια… σφάζουν τους πλήρεις ημερών και με άλλα τους  και με άλλα τους νεότερους;

Ο γιατρός ,παλιός φίλος, είχε περισσότερο άγχος από μένα.
 Και τότε κατάλαβα πως ο άνθρωπος έχει μέσα του μια δυναμική που μένει συχνά αδρανής αλλά έρχεται μια ώρα που χωρίς να το καταλάβει, πετιέται και κυριαρχεί. Καρκίνος λοιπόν. Επάρατος νόσος. Και λοιπόν; Τον πολεμάς βασικά με την αισιοδοξία.  Μοιρασμένη λύπη, μισή λύπη. Και το διαλαλώ σε καθέναν που θα μου τηλεφωνήσει, καθώς η συνηθισμένη  πρώτη ερώτηση σε κάθε επικοινωνία είναι:
-Τι γίνεσαι;
Και τότε το ξεφουρνίζω:  Καλά είμαι παρέα με ένα καρκίνο παχέως εντέρου.
Ο συνομιλητής σιωπά ώσπου να βρει μια λέξη παρηγοριάς.
-Δεν είναι τίποτα. Ο ξάδερφός μου ο δικηγόρος εγχειρίστηκε και τώρα είναι περδίκι.
Καθένας έχει και ένα φίλο η συγγενή που είχε καρκίνο και θεραπεύτηκε, φυσικά όλοι φανταστικοί. Της παρηγοριάς – που λέμε…
Εμένα όμως δε μου χρειάζονται οι παρηγοριές, φόρεσα τα φυσεκλίκια του… αντιστασιακού και  τον πολεμάω αυτόν τον εχθρό μου, με νου και καρδιά.
Ένας φίλος μου καρδιοχειρουργός με συμβούλεψε.
-Δε φαντάζομαι να φοβάσαι να το βάλεις κάτω. Εμείς ανοίγουμε καρδιές και βάζουμε βαλβίδες, τις ξανακλείνουμε και τον στέλνουμε στο σπίτι του.
-Να σου πω κάτι παράξενο , ω καρδιοχειρουργέ μου; Εγώ που αγχωνόμουνα σε κάθε ιατρική εξέταση, τώρα λέω πότε νάρθει η μέρα που κανονίσαμε να μου κάνουνε την εγχείριση. Τι αλλαγή ψυχολογικής… πλεύσης.
Σκέπτομαι:  Με βρήκε κάτι. Εντάξει. Να κλάψω επί των ερειπίων;  Τι θα κερδίσω;  Αν  όμως το πάρω απόφαση πως ό,τι είναι να γίνει  θα γίνει, δε μπορώ να το εμποδίσω. Γιατί λοιπόν να κάμω το κακό χειρότερο και μάλιστα όταν αυτό το κακό μπορεί να νικηθεί; Τη λέξη απογοήτευση τη διέγραψα. Θυμάμαι τις γοητεύσεις της ζωής και θάμουν αχάριστος αν ένα τοσοδά  ογκίδιο κατορθώσει να μου τις σβήσει  σαν γομολάστιχα. Ζω αυτές τις δύσκολες μέρες μου και τις κάνω εύκολες. Διαβάζω « το ημερολόγιο ενός Νεκροθάφτου » του Ροΐδη και γελάω.



Μερικοί το κρύβουν σαν να είναι ντροπή η καρκινοπάθεια. Ε! Όχι. Δε θα της κάνω τη χάρη. Λέω μπορώ να την αντιμετωπίσω και πιστεύω πως μπορώ.        Γι’αυτό  και  στην  ερώτηση  των  φίλων  μου απαντάω με το «έχω την επάρατο νόσο». Είναι και αυτό ένα έπαθλο της ζωής  από την ανάποδη.
Αν είναι νάρθει θε ναρθεί αλλιώς θα προσπεράσει… Αν δεν προσπεράσει « καλή αντάμωση στα γουναράδικα» - που έλεγε ο Άρης όταν ξεκίναγε μια μάχη…

Στο εξώφυλλο του περιοδικού «Πνευματική Ζωή» ο Μιχάλης Σταφυλάς  γράφει:
«Φίλες και φίλοι της Πνευματικής Ζωής
Επειδή θεωρώ πως οι αναγνώστες του περιοδικού αποτελούν μια πνευματική οικογένεια  νιώθω την ανάγκη ενημέρωσής  σας για κάτι προσωπικό – που θα το διαβάσετε και στη σείδα 449.
Παρά το γεγονός ότι πέρασα μια μεγάλη δοκιμασία, τα καταφέραμε και βγάλαμε  το προηγούμενο περιοδικό χωρίς καθυστέρηση. Αμέσως  μετά τις διακοπές ένας καρκίνος του παχέως εντέρου που μου προέκυψε, έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως. Στην ηλικία μου  υπάρχει μεγάλο ρίσκο για μια τέτοια εγχείριση αλλά το αποφάσισα. Μόλις ταχυδρομήθηκε  το τεύχος Σεπτεμβρη – Οκτώβρη μπήκα στο χειρουργείο (9 Οκτ.) που ήταν μια φοβερή εμπειρία.
Γυρνώντας σπίτι μου μετά 10 μέρες, μαζί με τα άλλα φάρμακα, το καλύτερο ήταν η προετοιμασία του τεύχους που  έχετε στα χέρια σας.
Προσπάθησα να είναι εφάμιλλο των  προηγούμενων….».


Δεν είμαι εγώ αυτός που μπορώ  να γράψω  για έναν  Μιχάλη  Σταφυλά  τον  καταξιωμένο συγγραφέα και λογοτέχνη από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας, που έχω την τιμή να είμαστε  συνεργάτες στην Π.Ε. και στα « Ευρυτανικά  Χρονικά»  αλλά  το πιο  σημαντικό  για  μένα ,είναι που με τιμάει  με τη φιλία του.
Από το 1938  ουσιαστικά ξεκίνησε την πνευματική του πορεία  και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με χρονογραφήματα σε καθημερινές  και εβδομαδιαίες εφημερίδες,  ποιήματα, δοκίμια ,συνεντεύξεις, εισηγήσεις σε συνέδρια, μελέτες, διαλέξεις , με ένα αριθμό  βιβλίων που κυκλοφόρησε και  ξεπερνούν  τα πενήντα πέντε, με κριτικές από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, με την έκδοση περιοδικών, όπως του «Νεοελληνικού Λόγου», της «Θεσσαλικής Εστίας» από το 1973 μέχρι το 1988, της «Πνευματικής Ζωής» από το 1989 μέχρι σήμερα.
Αυτός ο Υπέροχος Άνθρωπος ,   συνεχίζει ακούραστος  να δημιουργεί  και να μας εκπλήσσει ,με την  υπομονή του, την επιμονή του και την μαχητικότητά του. Να αντιμετωπίζει δε τις δυσκολίες της ζωής με ένα μοναδικό τρόπο, όπως αυτό με την υγεία του, που μας αφήνει άφωνους  διαβάζοντας το «Παρέα με τον καρκίνο»..
Πάντα μέσα στην καρδιά του,κρατάει με περίσσια αγάπη την Ευρυτανία, την «Ευρυτανία» του. Με το ποίημα που έγραψε το 1962 «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ» ο Μιχάλλης Σταφυλάς ,καταγράφει  την ανυπέρβλητη ομορφιά του Ευρυτανικού τοπίου, …μοναδική ελατίσια μοσχοβολιά …και αποτελεί ύμνο για την Ευρυτανία και τον Ευρυτάνα που  στην άγονη  αυτή γη …σπρώχνει το σιδερένιο υνί του παρελθόντος, ίσια στην καρδιά του μέλλοντος…,  αναθρεμμένος αυτός και τα παιδιά του με ξερή μπομπότα , ποδεμένος με  τα γουρνοτσάρουχα , … κρατάει στα ροζιασμένα χέρια του το βοσκοράβδι και την τιμή της πατρίδας, κρατάει τα παράσημα των αγώνων του και τις πίκρες των διωγμών του, έχει κλεισμένο στην καρδιά του ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα σαν το χάδι της μάνας του … Το ποίημα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ»  του Μιχάλη Σταφυλά,   μεταφράστηκε  το 1989 από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου στο  Blufield στη  West Virginia Παύλο  Χρυσικό  και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, και είχε μεγάλη απήχηση  στους εκεί Ευρυτάνες και όχι μόνο.
Να είσαι καλά με το στήριγμά σου    την κα Θέμις , καλέ μου φίλε και σε όλα πάντα νικητής.
 Παραθέτω το ωραίο αυτό ποίημα του Μιχάλη Σταφυλά  με τη μετάφραση σε αντικριστές  σελίδες το ελληνικό και το αγγλικό κείμενο.
                           (Σε μεγέθυνση το ποίημα  ελπίζω να μπορεί να διαβαστεί καλύτερα)







Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ευρυτάνες που μας κάνουν υπερήφανους!




Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΛΟΣ – από τη Βράχα Ευρυτανίας- Ζωγράφος & Λογοτέχνης
Στο STAR Κεντρικής Ελλάδας στο STOP KARE!!!




 K L I K

Εκπομπή Stop Kare, Star Λαμίας:

http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1349938052

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012


Αρχαία ρυάκια στο φακό του οχήματος
Ενδείξεις νερού στο μακρινό παρελθόν του Άρη εντόπισε το Curiosity

Λος Αντζελες

Το όχημα Curiosity της NASA, που βρίσκεται στον Άρη εδώ και περίπου επτά εβδομάδες, βρήκε κιόλας ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη, γεγονός που επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις.

Οι φωτογραφίες του Curiosity δείχνουν καθαρά κροκαλοπαγή πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο.

Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν, από το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα τους, ότι κάποτε μεταφέρθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό. Έτσι, πιστεύουν ότι ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια. Ακόμη, προσθέτουν ότι τα πετρώματα εναποτέθηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα ρυάκια του νερού μπορεί να έμειναν στην επιφάνεια του Άρη για πολύ χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον ερευνητή Μπιλ Ντίτριχ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ, το νερό μπορεί να κυλούσε για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Ο εντοπισμός των αποξηραμένων πλέον ρυακιών δεν είναι κάτι νέο.


Οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη έχουν εδώ και καιρό τραβήξει φωτογραφίες από κανάλια στην επιφάνεια, που δημιουργήθηκαν από τη ροή κάποιου υγρού, πιθανότατα νερού όμως η ανακάλυψη του Curiosity στον κρατήρα Γκέιλ, όπου προσεδαφίστηκε, ενισχύει αυτή την πεποίθηση.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα προσεκτικά τις εικόνες των χαλικιών μέσα στα πετρώματα (μεγέθους έως μια μπάλα του γκολφ) για να βάλουν συμπεράσματα, από τα μεγέθη και τα σχήματά τους, σχετικά με την ταχύτητα του τρεχούμενου νερού και την απόσταση που διάνυε.

Επίσης, προτίθενται να αναλύσουν χημικά αυτά τα πετρώματα για να βρουν ενδείξεις σχετικά με τη φύση του νερού (π.χ. την οξύτητά του), οπότε θα εξάγουν κάποια συμπεράσματα γενικότερα για το πώς ήταν τότε το ευρύτερο περιβάλλον του Άρη.

Το εξάτροχο όχημα κινείται προς το όρος Σαρπ στο κέντρο του κρατήρα, όπου αναμένεται να φθάσει προς το τέλος του 2012.

Καθ’ οδόν θα περάσει από την περιοχή Γκλενέλγκ, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν άλλα πετρώματα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα ο Άρης είναι μια παγωμένη ξερή έρημος χωρίς καθόλου νερό και με κανένα ίχνος ζωής. Όμως κάποτε φαίνεται πως υπήρξε πιο ζεστός και υγρός, ενώ μερικοί αισιόδοξοι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ακόμα και τώρα κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν επιβιώσει στο υπέδαφός του.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΜΕ ΤΗ ΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


ΟΤΑΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ     Γ Ι Δ Α     ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ,
ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ  ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ
΄" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΤΣΙ η Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ η ΜΗΠΩΣ ...ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΄"
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ  - ΜΕ ΜΑΪΜΟΎΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ - ΤΥΦΛΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ...  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ κ.λ.π.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ!!!
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ... ΙΔΙΟ  ΜΕ ...ΣΑΡΚΟΖΙ!!!
.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Συνελήφθη  χειρουργός- οφθαλμίατρος του  Νοσοκομείου Καρπενησίου για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, ένας 59χρονος γιατρός χειρουργός - οφθαλμίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, ο οποίος απαίτησε το χρηματικό ποσό των (150) ευρώ, από 52χρονο ημεδαπό ασθενή, τρόφιμο του Θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων Ευρυτανίας, προκειμένου να υποβληθεί από τον ίδιο σε χειρουργική επέμβαση.

Ειδικότερα, μετά από καταγγελία Κοινωνικής Λειτουργού του Θεραπευτηρίου (πρώην Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας), του οποίου είναι τρόφιμος ο 52χρονος ασθενής, ότι χειρουργός – οφθαλμίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, απαίτησε το χρηματικό ποσό (150) ευρώ για να χειρουργήσει τον 52χρονο, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου προσημείωσαν τρία (3) χαρτονομίσματα των (50) ευρώ.

Σήμερα, σε προκαθορισμένο ραντεβού στο γραφείο του χειρουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, η Κοινωνική Λειτουργός, που συνόδευε τον ασθενή και ενεργούσε για λογαριασμό του λόγω του ότι πάσχει από αναπηρία, παρέδωσε στο γιατρό το ποσό των (150) ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.



Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου που είχαν αναπτυχθεί στους χώρους του Νοσοκομείου, βρέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, το οποίο κατασχέθηκε και ο γιατρός συνελήφθη.

Ο 59χρονος γιατρός κατά την στιγμή της σύλληψης του και πριν οδηγηθεί στο Τμήμα Ασφαλείας, υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και παρέμεινε αρχικά, φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος, μετά από προφορική εντολή της κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ευρυτανίας και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως.

Αλήθεια πόσα χρόνια είναι γιατρός στο νοσοκομείο ο εν λόγω …κύριος;

Οι μαϊμούδες …ανάπηροι και τυφλοί... στο Νομό μας έχουν καμιά σχέση με τον εν λόγω;

H τοπική κοινωνία τον ...γνωρίζει;

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής στο χωριό μας


                                                                                                                                                                                    Τη Μ. Παρασκευή  και του Λαζάρου, είχαμε έθιμο στο χωριό μας, το μοιρολόγι. Αλλά και στα γειτονικά χωριά μας, Αλέστια ,Ηρκίστα, Αγαλιανό, Χούνη, Ψηλόβραχο, Αγία Τριάδα, το ίδιο έθιμο επικρατούσε.                    

Εμείς δεν λέγαμε κάλαντα στις γιορτές των Χριστουγέννων και εφόσον δεν λέγανε και οι παλαιότεροι, δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν υπήρχε ούτε ραδιόφωνο και όπως ήταν κλειστές και          απομονωμένες κοινωνίες , δύσκολα άλλαζαν οι συνήθειες και τα έθιμα. Ένας δάσκαλος προσπάθησε στ’ Αλέστια να    καθιερώσει τα κάλαντα των Χριστουγέννων,
(αν θυμάμαι καλά ο Λατσούδας) και για πρώτη φορά στολίσαμε και δέντρο στο σχολείο.
Είχε φέρει χριστουγεννιάτικα στολίδια και είχαμε εντυπωσιαστεί με το στολισμένο ελατάκι.
Απ΄ όσο θυμάμαι είπαν τα παιδιά στ’Αλέστια εκείνη τη χρονιά τα κάλαντα, αλλά δεν υπήρχε συνέχεια.
Ίσως οι καιρικές συνθήκες να έπαιξαν ρόλο στη μη επικράτηση του εθίμου γενικότερα, αφού τα χιόνια παλιότερα ξεκίναγαν του Αγίου Νικολάου και πολλές φορές και μέχρι το Λαμπρή μας συντρόφευαν με ελάχιστα διαλείμματα. Έπεφτε δε αρκετό, πολλές φορές και πάνω από 2 μέτρα.
Τα ορεινά χωριά μας διαμόρφωσαν το δικό τους έθιμο, όπως και πολλά άλλα έθιμα των χωριών μας διαφέρουν από άλλες περιοχές της Ερυτανίας.
Του Λαζάρου στολίζαμε ένα καλάθι με διάφορα λουλούδια και λέγαμε ‘’ το Λάζαρο’’ .

Τη μεγάλη Παρασκευή τυλίγαμε το καλάθι με ένα μαύρο πανί και τοποθετούσαμε επάνω ένα αυτοσχέδιο ξύλινο σταυρό . Πάντα ήμασταν δύο παιδιά και μας αποκαλούσαν «Λαζαρούδια».
Όταν το πρόγραμμα περιλάμβανε ""να τα πούμε"" και σε κάποιο γειτονικό χωριό ( συνήθως λόγω των μεγάλων αποστάσεων περιοριζόμαστε σε ένα από τα άλλα χωριά), έπρεπε να φύγουμε νωρίς το πρωί ( μπουνώρα ) για να επιστρέψουμε στο χωριό μας, να τα πούμε κι εκεί.


Θυμάμαι να τα λέμε  εκτός από τη Φτελιά, στην Τσέρκο, στα Μυλωνε’ί’κα ,στην Ηρκίστα, στον Αγαλιανό και στ ‘ Αλέστια.
Η φτώχια δεν επέτρεπε στους κατοίκους να δίνουν χρήματα και κυρίως έδιναν αυγά γι αυτό είχε επικρατήσει το στόλισμα του καλαθιού..
Πολλές φορές μας έδιναν από μία κουταλιά ζάχαρη η και καρύδια , γιατί δεν υπήρχαν αυγά η χρήματα. Τα χρήματα που μαζεύαμε ήταν λίγα.
 Δεν τα λέγαμε παραμονή , του Λαζάρου και της Μ. Παρασκευής, αλλά αυθημερόν.
Η Μ. Παρασκευή ήταν  πένθιμη μέρα, και το μοιρολόγι που λέγαμε ήταν:

« Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα.
Σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται,
σήμερα βάλανε βουλή οι άνομοι Οβραίοι,
για να σταυρώσουν το Χριστό των πάντων Βασιλέα.            
Κι ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι
Να λάβει Δείπνο Μυστικό να τον συλλάβουν όλοι.               
Και η Παναγία η Δέσποινα καθόταν μοναχή της
Τας προσευχάς της έκανε για το μονογενή της
Φωνή της ήρθε εξ ουρανού κι απ’ Αρχαγγέλου στόμα.
Πάψε κυράμ’ τις προσευχές, πάψε και τις μετάνοιες
Το γιο σου τον επιάσανε και στον χαλκιά τον πάνε
Και στου Πιλάτου την αυλή εκεί τον τυραννάνε.
Χαλκιά, χαλκιά φκιάξε καρφιά φκιάξε τρία περόνια
Κι εκείνος ο παράνομος βαρεί και φκιάνει πέντε
Εσύ χαλκιά που τα φκιαξες πρέπει να μας διατάξεις.
Βάλτε τα δυο στα πόδια Του, τ’ άλλα τα δυο στα χέρια
Το πέμπτο το φαρμακερό μπήξτε το στην καρδιά Του
Να τρέξει αίμα και νερό να λιγωθεί η καρδιά Του.
Η Παναγία σαν τ’ άκουσε έπεσε και λιγώθη.
Σταμνί νερό της ρίξανε τρία κανάτια μούσχο.
για να της έρθει ο λογισμός, για να της έρθει ο νους Της.
Όταν της ήρθε ο λογισμός όταν της ήρθε ο νούς Της.
Ζητά μαχαίρι να σφαγεί φωτιά να πάει να πέσει.
Ζητά γκρεμό να γκρεμιστεί για το μονογενή Της
.Η Μάρθα κι Μαγδαληνή και του Ιακώβ η μάνα.
Και του Λαζάρου η αδελφή και οι τέσσερις αντάμα.
Πήραν ένα στρατί – στρατί – στρατί το μονοπάτι.
Το μονοπάτι τσ’ έβγαλε εις του ληστού την πόρτα.
Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου.
Κι η πόρτα από το φόβο της ανοίγει μοναχή της.
Κοιτά δεξιά κοιτά ζερβά κανέναν δεν γνωρίζει
Κοιτά και δεξιότερα βλέπει τον Αι – Γιάννη.
Αφέντη Αι – Γιάννη Πρόδρομε και βαφτιστή του γιού μου.
Μην είδες τόνι γιόκα μου και συ το διδάσκαλό σου;
Δεν έχω στόμα να σου πω, γλώσσα να σου μιλήσω.
Δεν έχω χειροπάλαμο για να σου τονε δείξω.
Βλέπεις εκείνο το γυμνό τον παραπονεμένο.
Όπου φορεί πουκάμισο στο αίμα βουτηγμένο.
Όπου φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι.
 Εκείνοςείναι ο γιόκας σου και εμένα ο διδάσκαλός μου.
Η Παναγιά πλησίασε γλυκά τον ερωτάει.
Δε μου μιλάς παιδάκι μου δε μου μιλάς παιδί μου.
Τι να σου πω μανούλα μου τι να σου μολογήσω
Το Μέγα Σάββατo αργά μετά το μεσονύχτι
 που θα λαλήσει ο πετεινός και θα κτυπούν καμπάνες
 Tότε και εσύ μανούλα μου θα έχεις χαρές μεγάλες.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ!!!


313 οι ανάπηροι στην Ευρυτανία, εκ των οποίων 120 τυφλοί. Τώρα εξηγείται γιατί το καλοκαίρι στην πλατεία στο Καρπενήσι κυκλοφορούσαν … μόνο αναπηρικά καροτσάκια και άσπρα μπαστουνάκια …και παραμέριζαν οι επισκέπτες  για να περάσουν …οι  μαϊμούδες!!!
Ένας νομός που ουσιαστικά έχει ερημώσει (ας αφήσουμε την απογραφή δεν δείχνει την πραγματική εικόνα του πληθυσμού), και δαπανά πάνω από 1.3 εκατ. για αναπηρικά  επιδόματα, δείχνει  δυστυχώς αρκετοί "εκλεκτοί " που έμειναν πίσω, ουσιαστικά με τον έναν η τον άλλο τρόπο είναι κρατικοδίαιτοι.
Εδώ γνωρίζονται με τα μικρά ονόματα, κανείς δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει τίποτα;
Μήπως οι μαιμούδες ...λειτούργησαν από μόνες τους; 
Και με τις συντάξεις… μαϊμού τι γίνεται;  Πόσες … μαϊμούδες και για πόσα χρόνια έκλεβαν;
 Αλήθεια πόσο πίσω πάει η ιστορία και ποιοι λεβέντες  έβαλαν την υπογραφή τους γι αυτές τις μαϊμούδες;
Ε Υ Θ Υ Ν Ε Σ και πίσω τα ευρώπουλα.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

                                                ΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ


Το Σάββατο του Λαζάρου, μέρα της ζωής και του θανάτου για την εκκλησία μας είναι συνδεδεμένο με πολλά έθιμα του ελληνικού λαού. Ένα από τα έθιμα, που σπανίζει στις μέρες μας, είναι τα κάλαντα του Λάζαρου. Το περιεχόμενο των τραγουδιών αυτών είναι θρησκευτικό καθώς περιγράφουν το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου ( της πρώτης ανάστασης). Οι στίχοι αλλά και η μουσική από περιοχή σε περιοχή ποικίλει. Παλαιότερα τα κάλαντα αυτά τα τραγουδούσαμε στο χωριό μας και πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια στο οποίο βάζαμε τα αυγά που μας έδιναν. Εμείς ήμασταν τα Λαζαρούδια όπως μας έλεγαν και φτάναμε εκτός από Φτελιά Τσέρκο και Μυλωνεικα ,σε Αλέστια, Αμπέλια, Ηρκίστα και Αγαλιανό.

"Σήμερον έρχεται ο Χριστός ο επουράνιος Θεός

και σ την πόλη Βηθανία, Μάρθα κλαίει και Μαρία

Λάζαρο τον αδελφό τους τον γλυκύ ( και) καρδιακό τους,

Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν και τον μοιρολογούσαν,

την ημέρα την Τετάρτη κίνησε ο Χριστός για νάρθει

Βγήκε(Μάρθα) κι η Μαρία έξω από τη Βηθανία

και εμπρός γονατιστή και τους πόδας του φιλεί

αν εδώ ήσουν Χριστέ μου, δεν θα πέθαινε ο αδελφός μου

μα εγώ τώρα πιστεύω και τάρταρα αναδεύω.

ότι δύνασαι, αν θέλεις και νεκρούς να ανασταίνεις.

Λέγε πίστευε η Μαρία άγωμεν εις τα μνημεία.

Τότε κι ο Χριστός δακρύζει και τον Άδη φοβερίζει.

Άδη Τάρταρε και Χάρε. Άδη Τάρταρε και Χάρε

Δεύρο έξω Λάζαρε μου φίλε και αγαπητέ μου.

Λάζαρος απελυτρώθη, ανεστήθη κι εσηκώθη

ζωντανός σαβανωμένος και με το κερί ζωσμένος.

Τότε η Μάρθα και η Μαρί,α τότε όλη η Βηθανία,

μαθητές και αποστόλοι τότε ευρεθήκαν όλοι

Δόξα το Θεό φωνάζουν και το Λάζαρο εξετάζουν.

Λάζαρε πες μας τι είδες, εις τον Άδη όπου πήγες;

Είδα φόβους είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους.

Δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι

της καρδιάς και των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον.”

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

 

Η Ανάδειξη της Λίμνης των Κρεμαστών, της παραλίμνιας περιοχής και το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας και η σύνδεσή του με τους όμορους Νομούς συζητήθηκαν στην Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, την  Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, μετά από αίτημα του Ηλία Καρανίκα.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η πρόεδρος της Επτροπής κ.Άντζελα Γκερέκου και παρέστησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. Αρθούρος Ζερβός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλειος Τσιάκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Βασίλης Αντωνόπουλος.
Στην έναρξη της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο κ. Καρανίκας ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Κυρία Πρόεδρε σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αποδοχή που κάνατε στο αίτημά μου να συγκαλέσετε αυτή την Επιτροπή, που έχει σχέση με την ανάπτυξη του τόπου μου. Θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω τους παριστάμενους Υφυπουργούς και τους καλεσμένους μας. Όπως όλοι γνωρίζετε, η Ευρυτανία στηρίζεται στον τουρισμό, αυτόν θέλουμε να αναπτύξουμε και βέβαια τουρισμός χωρίς οδικό δίκτυο και χωρίς την ανάπτυξη της Λίμνης δεν μπορεί να υπάρξει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω από την λίμνη των Κρεμαστών που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη με 3,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ύδατος. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ΄60 και όντως η Ευρυτανία έχασε αρκετά χωριά, κοινότητες και νεκροταφεία, όπως και τη μικρή εκκλησία της Επισκοπής που ήταν πανέμορφη. Όμως, είναι ένα έργο πνοής για όλη την Ελλάδα και δεν μπορούσε κανείς να αρνηθεί κάτι τέτοιο. Επίσης, ως λίμνη είναι από τις ομορφότερες, γιατί έχει τεράστιες περιοχές με πάρα πολλά φιορδ.
Πριν λίγο καιρό, σε ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή, η ΔΕΗ αποδέχθηκε την απελευθέρωση της επιφάνειας της Λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής με κανόνα ότι θα τηρούνται οι όροι ασφάλειας για το φράγμα. Αυτό είχε γίνει το Μάιο το 2011.
Πριν λίγο καιρό η ΔΕΗ χρηματοδότησε την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για την εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης της Λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής. Η μελέτη αυτή καθορίζει τις χρήσεις γης και τους κανόνες με βάση τους οποίους μπορεί κάποιος να επενδύσει. Αυτή η μελέτη είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτό ζητούσαμε χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. που προχώρησε ακριβώς στη χρηματοδότηση αυτής της μελέτης, η οποία θα τελειώσει εντός του 2012. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Λίμνη των Κρεμαστών έχει ανάγκη σύνδεσης με τη λίμνη Πλαστήρα και εδώ μπαίνει ακριβώς η δικαιοδοσία του Υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και του Υπουργού Υποδομών με την έννοια του Παραμεγδόβιου δρόμου. Τον Παραμεγδόβιο δρόμο τον ενεπνεύστη ο Χαρίλαος Τρικούπης πριν 100 χρόνια και ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί. Εδώ πιστεύω θα μας απαντήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, γιατί είχα μια δέσμευση από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, για ένα κομμάτι του Παραμεγδόβιου δρόμου και της γέφυρας που είναι μετά την Μαυρομάτα προς Παπαδιά, ότι θα χρηματοδοτηθεί την Άνοιξη και θέλω ακριβώς την επιβεβαίωση εδώ στην Επιτροπή. Επίσης, ότι θα γίνει άλλη μια σύνδεση που έχει σχέση με την περιφέρεια Θεσσαλίας και υπάγεται στην αντιπεριφέρεια της Καρδίτσας που είναι η ασφαλτόστρωση του κομματιού που ενώνει τα μικρά Βραγγιανά με τα Κέδρα τα δικά μας, προκειμένου να υπάρξουν διέξοδοι της Ευρυτανίας προς τους όμορους νομούς.
Θα ήθελα να σταθώ σε ένα άλλο σημείο και συγκεκριμένα ότι υπάρχουν τέσσερα έργα τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρυτανία. Αυτά τα έργα οδοποιϊας έχουν χρηματοδοτηθεί για το 2011 και θέλω τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπογράψει τη σχετική χρηματοδότηση και για το 2012 για να ολοκληρωθούν.
Από πλευράς ΔΕΗ, πέρα από τα αντισταθμιστικά οφέλη, είναι σημαντικό στοιχείο για εμάς η στάθμη του ύδατος να παραμένει σταθερή.
Επίσης, θα σταθώ στο κεντρικό οδικό δίκτυο γιατί η Ευρυτανία λέμε ότι έχει εθνικό δίκτυο, γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο. Συγκεκριμένα βαπτίσαμε το επαρχιακό δίκτυο σε εθνικό. Ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι έχει τη δική του ιστορία. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω παρουσία όλων και τους δύο παρευρισκόμενους Υπουργούς που είχαν την κατανόηση να δρομολογήσουν και να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του δρόμου «Λαμία – Καρπενήσι». Βέβαια, κανένα έργο δεν γίνεται με προσωπική προσπάθεια, γιατί η προσπάθεια είναι όλων μας και εγώ ως εκλεγμένος από το 2007 έχω το μεγαλύτερο μερίδιο της προσπάθειας αυτής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Περιφερειάρχη ή του Αντιπεριφερειάρχη δεν υπήρξαν σημαντικές.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Μάρτιο ανοίγουν οι προσφορές της δημοπράτησης για το κομμάτι «Παράκαμψη Μακρακώμης-Μάκρης». Με κοινή προσπάθεια και τη σύμπνοια όλων κατορθώσαμε η ολοκλήρωση των μελετών να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση και για την εκτέλεση του έργου (του ορεινού και του πεδινού τμήματος). Πιστεύω ότι έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι για το δρόμο «Λαμία – Καρπενήσι» και εδώ θα ήθελα τη δέσμευση του Αιτωλοακαρνάνα Υπουργού να δεσμευτεί και για το υπόλοιπο κομμάτι, διότι η Ευρυτανία δεν μπορεί να έχει ένα τυφλό κομμάτι μόνο προς μια διέξοδο, αλλά θέλει και τη διέξοδό της προς το Αγρίνιο. Άρα και ο δρόμος Καρπενήσι-Αγρίνιο, Αγρίνιο – Καρπενήσι πρέπει να δρομολογηθεί και να υπάρξει η σχετική δέσμευση.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης επεσήμανε καταρχήν ότι υπάρχουν για τα προαναφερθέντα ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα και ότι «δεν μιλάμε απλώς για οράματα και στόχους». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πεδινό κομμάτι του άξονα Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο, το οδικό τμήμα Σταυρός-Νεοχωράκι για το οποίο έχει προκηρυχθεί ήδη το τμήμα «Παράκαμψη Μακρακώμης-9,5 χλμ» με ημερομηνία ανοίγματος προσφορών την 6η Μαρτίου, διασφαλισμένο από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου προϋπολογισμό ύψους 25 εκατ. Ευρώ, χρόνο κατασκευής 24 μήνες και εποπτεία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Σχετικά με τα υπόλοιπα τμήματα του πεδινού δήλωσε ότι για ορισμένα από αυτά, και παρά τα προβλήματα, με τη συμβολή του Βουλευτή και τη βοήθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν ήδη ενταχθεί και αναπτυχθεί μελέτες με κόστος 6,8 εκατ. ευρώ στο Ε.Σ.Π.Α. με εκτίμηση της ολοκλήρωσής τους το φθινόπωρο του 2013 και προσδοκία για ένταξη του σχετικού έργου στο Ε’ Κ.Π.Σ. Σχετικά με την Παραμεγδόβια οδό ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι είναι θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ότι το Υπουργείο του προτίθεται να συμβάλλει ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Τέλος, για τη μελέτη του τμήματος από Καρπενήσι έως Άγιο Βλάσση και Αγρίνιο δήλωσε ότι έχει ενταχθεί στο Γ’ Κ.Π.Σ. με 3,5 εκατ. Ευρώ, ότι η συνολική κατασκευή του ανέρχεται 45 εκατ. Ευρώ (5 εκατ. οι απαλλοτριώσεις) και ότι πιθανότατα το φθινόπωρο του 2012 το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι ώριμο προς δημοπράτηση.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας στο Βουλευτή την πραγματική βάση στην οποία έθεσε το θέμα της Λίμνης απευθύνθηκε στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. λέγοντας ότι υπάρχει πλέον πραγματική δυνατότητα να ζωντανέψει η όμορφη αυτή περιοχή. Δεσμεύτηκε ξεκάθαρα ότι πέρα από τις μελέτες, το Υπουργείο θα στηρίξει και οικονομικά την Περιφέρεια για την αξιοποίηση της Λίμνης και γενικότερα ότι θα συνδράμει στην εξέλιξη και ωρίμανση κάθε πράξης και μελέτης με συγκεκριμένο business plan για την περιοχή, τονίζοντας ότι το φυσικό κάλλος της είναι πραγματικά ασύλληπτο.
Σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Στερεάς και τα τέσσερα (4) μεγάλα έργα των 27 εκατομμυρίων ευρώ δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει, ότι μέσα στο 2011 πληρώθηκε τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ στους εργολάβους και ότι τον Απρίλιο, μετά την παύση λόγω του χειμώνα θα επανεκκινήσουν όλα.
Σε ό,τι αφορά στα δέκα επτά (17) περίπου έργα του προγράμματος «Πίνδος» ο Υφυπουργός δήλωσε ότι πληρώθηκαν όλοι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί (3.100.000 Ευρώ) παρά την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεσμεύθηκε για το ίδιο περίπου ποσό και για το 2012.
Τέλος, ο Υφυπουργός αναγνώρισε ρητά την ανάγκη που επεσήμανε ο κ. Καρανίκας για τμηματική ολοκλήρωση κάποιων έργων, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο δρόμο «Λαμία-Καρπενήσι», επεσήμανε ότι στο κομμάτι «Αγρίνιο-Καρπενήσι» υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα στις μελέτες αλλά ότι διεξάγεται αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά μεταξύ των δύο Υπουργείων ώστε στο τέλος του ’12 το έργο να δημοπρατηθεί, όπως επεσήμανε και ο κ. Μαγκριώτης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η. κ. Αρθούρος Ζερβός, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τόνισε ότι η ΔΕΗ με την Ευρυτανία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και ότι υπάρχουν από παλιά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κάποια αντισταθμιστικά οφέλη προς την περιοχή. Αυτά περιλαμβάνουν την άδεια χρήση της Λίμνης για τουριστικά σκάφη, για ερασιτεχνική και ελεγχόμενη αλιεία, για την προώθηση ενός προγράμματος αγροτουρισμού και για τη χωροθέτηση της ζώνης για χρήση υδροπλάνων και άλλων συγκοινωνιακών και τουριστικών μέσων και προβλέπονται από την υπό εξέλιξη μελέτη το κόστος της οποίας ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και εκπονείται από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου με διάρκεια ολοκλήρωσης ενός έτους περίπου.
Προς την κατεύθυνση αυτή επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας θα πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη της μελέτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας για να αντιμετωπίσει τα θέματα που αφορούν στην Ευρυτανία και στη συνέχεια να εξεταστεί η περαιτέρω συνεισφορά της Επιχείρησης.
Επίσης, υπάρχει δέσμευση για την κατασκευή του παραλίμνιου οδικού άξονα Νεοχώρι – Φτερόλακα με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ και ενός κάθετου οδικού άξονα Χρύσοβα – Λίμνη Κρεμαστών με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε σε υπάρχουσα δέσμευση της ΔΕΗ για υλοποίηση κάποιων έργων σε βάθος χρόνου 5 ετών, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στο τμήμα Φτερόλακα – Νεοχώρι που είναι αναγκαίο για να ολοκληρωθεί ο παραλίμνιος δρόμος και η κατασκευή γέφυρας δίπλα στην παραδοσιακή γέφυρα της Τέμπλας που ενώνει του δύο Νομούς
Συνέχισε αναφερόμενος σε έργα που έμειναν ανολοκλήρωτα όπως η κατασκευή δύο προβλητών αλλά και σε έργα που έχουν προχωρήσει όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Βαλαώρα, τη φωταγώγηση της γέφυρας Επισκοπής κλπ. Για το ιστορικό Γεφύρι του Μανώλη δήλωσε ότι η ΔΕΗ περιμένει προτάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στα πλαίσια της ΚΥΑ των περιβαλλοντικών όρων που έχουμε για το έργο εκεί και για όλα τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Λίμνης Κρεμαστών, προκειμένου να τα προχωρήσουν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της στάθμης τόνισε ότι εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και το ύψος των βροχοπτώσεων. Όταν αυτές είναι λίγες, η ΔΕΗ χρησιμοποιεί περισσότερο νερό με αποτέλεσμα η στάθμη να πέφτει. Αναγνώρισε εντούτοις την ανάγκη να ορισθεί ένα κατώτατο επίπεδο στάθμης.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Βουλευτής Ευρυτανίας τονίζοντας ότι στη λίμνη Πλαστήρα η στάθμη παραμένει πάντα σταθερή, οπότε θα μπορούσε να τροφοδοτεί τη Λίμνη Κρεμαστών σε περιόδους ξηρασίας ώστε να αποκαθίσταται η ισορροπία., κάτι που υπό την αίρεση της άρσης των τεχνικών δυσκολιών βρήκε κατ' αρχήν σύμφωνο τον κ. Ζερβό
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς που εξήγησε την υφιστάμενη κατάσταση στον νομό, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της συνάντησης λέγοντας χαρακτηριστικά :" To ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η συνέργεια στις μέρες μας είναι το παν. Τα σύνορα δεν έχουν νόημα ούτε μεταξύ Περιφερειών ούτε Νομών ούτε Δήμων." Δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματά της για να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ζητημάτων τα οποία συζητήθηκαν.
Κατόπιν μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την σημασία της μελέτης για την ανάπτυξη της λίμνης που ενώνει τους δύο Νομούς.
Ο Βασίλειος Τσιάκος, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, είπε ότι για το δρόμο Βραγγιανά - Ρόγκια, το μόνο που μένει για την ολοκλήρωση της μελέτης, είναι η άδεια περιβαλλοντικών όρων. Σκεφτόμαστε να την εντάξουμε στους ΚΑΠ, και να γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή, είναι ένα έργο προτεραιότητας για εμάς, είναι σύνδεση δύο νομών, το οποίο είναι απαίτηση όχι μόνο των κατοίκων της Ευρυτανίας, αλλά και της Καρδίτσας. Πραγματικά, πιστεύω, ότι πολύ γρήγορα ίσως και μέσα στο 2012, να ολοκληρωθεί, όχι απλώς να ξεκινήσει.
Υπάρχει και η μελέτη στο «ΠΙΝΔΟΣ» Πετρίλο όρια νομού, από Τροβάτο προς νομό Ευρυτανίας και αυτό μήκους 6 χιλιομέτρων. Απαιτεί και αυτή η μελέτη άδεια περιβαλλοντικών, την οποία περιμένουμε και η αρμόδια υπηρεσία πιστεύω, ότι γρήγορα θα μας παραδώσει και αυτή τη μελέτη.
Όσον αφορά κάποια άλλα έργα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η κατασκευή της οδού Νεράιδα- Τριφύλλα προς Καρπενήσι που φτάνει στο Σπίτι του Διαβάτη. Αυτό το έργο έχει ολοκληρωθεί. Όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ασφαλτικά, διότι είναι ενταγμένα στο «ΠΙΝΔΟΣ», αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση την οποία θα χρειαζόταν. Το έργο είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, είναι απόλυτα προσβάσιμο, έχει στρωθεί με 3Α, είναι λίγο πριν την άσφαλτο, και πιστεύουμε ότι με την αλλαγή των ορίων πληρωμών από την Επιτροπή Παρακολούθησης θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη. Έχει κατασκευαστεί και η οδός Γιαννουσέϊκα - Διασταύρωση Νεράιδας, και αυτό είναι ένα έργο το οποίο αφορά την Ευρυτανία, καθώς και η κατασκευή της οδού Ρεντίνας- όρια Νομού, που έχει ολοκληρωθεί. Όλα αυτά τα έργα είναι στο «ΠΙΝΔΟΣ».
Από κει και πέρα, σχετικά με τη γέφυρα του Μέγδοβα. Εκτός από τη γέφυρα, υπάρχει, τμήμα δρόμου 8 χιλιομέτρων, που τώρα είναι στο στάδιο της προμελέτης. Ο κ. Τσιάκος τόνισε ότι πολύ σύντομα θα παραδοθεί η μελέτη και με τη δεδομένη δέσμευση του κ. Αγοραστού, θα ολοκληρωθεί η γέφυρα του Μέγδοβα και το 1 χιλιόμετρο δρόμου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση. Βέβαια, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν και τα 8 χιλιόμετρα, που η Καρδίτσα έθεσε ως στόχο επίσης.
Ο Βουλευτής Ευρυτανίας δευτερολόγησε τονίζοντας ότι κρατάει τις δεσμεύσεις των Υπουργών για τη συνέχιση των έργων και τη συνέχιση της χρηματοδότησης διότι τα έργα που ξεκινούν δεν πρέπει να μένουν ποτέ στη μέση ενώ ξεκαθάρισε πως επιδίωξή του είναι η ολοκλήρωση του άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, και όχι μόνο του τμήματος Λαμία – Καρπενήσι. Τέλος αναφέρθηκε στις ΑΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει "να οργωθούν όλα τα δάση και «ξεκοιλιαστούν» τα βουνά", δημιουργώντας μεγαλύτερη ζημιά από κέρδος.
Και συνέχισε: "Για την Ευρυτανία έχουν αδειοδοτηθεί 52 μικροϋδροηλεκτρικά, 2 μεγάλα υδροηλεκτρικά, όπως είναι η Λίμνη των Κρεμαστών αλλά και η Λίμνη Πλαστήρα, που προέρχεται από τον Ταυρωπό, από του Μέγδοβα τα νερά. ‘Έχουμε ηλιοφάνεια σε μερικές περιοχές 16 και 18 ώρες την ημέρα, γι' αυτά δεν έχουμε αντίρρηση. Ούτε και στην αιολική ενέργεια, έχουμε αντίρρηση, αλλά όχι όπου μας υποδείξουν οι επενδυτές, γιατί εμείς είμαστε οι διαχειριστές του τόπου μας και εμείς ζούμε εκεί."
Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Καρανίκας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους λέγοντας: χαρακτηριστικά ότι "η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, έστω και τοπικού χαρακτήρα, δεν είναι θέμα μονοκομματικό και εδώ υπήρξε μία στήριξη από όλους, έστω με διαφοροποίηση θέσεων."
Να τονιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες, όπως και η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκαν με θερμές εκφράσεις στην πρωτοβουλία του Βουλευτή να συγκαλέσει την Επιτροπή με το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση καθώς και στη σημασία των συμπερασμάτων της.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Ο Μεγάλος Έλληνας Σκηνοθέτης







Θόδωρος Αγγελόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Eternity and a day theo angelopoulos.jpg
Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Η αγγλόφωνη αφίσα της ταινίας Μια αιωνιότητα και μια μέρα που προέβαλε τον σκηνοθέτη.
Γέννηση27 Απριλίου 1935 (1935-04-27)
Αθήνα
Θάνατος24 Ιανουαρίου 2012 (76 ετών) Νέο Φάληρο Αττικής
ΕθνικότηταΕλληνική
Είδος ΤέχνηςΚινηματογράφος
Σημαντικά έργαΟ Θίασος,
Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού,
Το βλέμμα του Οδυσσέα,
Μια αιωνιότητα και μια μέρα
ΒραβεύσειςΧρυσός Φοίνικας
στο Φεστιβάλ των Καννών (1998)
Ιστοσελίδαtheoangelopoulos.gr
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (Αθήνα, 27 Απριλίου 1935 - 24 Ιανουαρίου 2012) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα[1].

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

Βιογραφία [Επεξεργασία]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935[1]. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC[1] και στο Musée de l' homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου[1] στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή[1], στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Στις 24 Ιανουαρίου 2012, όντας πεζός, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα στο διάλειμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα" στη Δραπετσώνα.[2] Το ίδιο βράδυ, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.[3][4].

Φιλμογραφία [Επεξεργασία]

Βραβεία [Επεξεργασία]