Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Ο Μεγάλος Έλληνας Σκηνοθέτης







Θόδωρος Αγγελόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Eternity and a day theo angelopoulos.jpg
Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Η αγγλόφωνη αφίσα της ταινίας Μια αιωνιότητα και μια μέρα που προέβαλε τον σκηνοθέτη.
Γέννηση27 Απριλίου 1935 (1935-04-27)
Αθήνα
Θάνατος24 Ιανουαρίου 2012 (76 ετών) Νέο Φάληρο Αττικής
ΕθνικότηταΕλληνική
Είδος ΤέχνηςΚινηματογράφος
Σημαντικά έργαΟ Θίασος,
Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού,
Το βλέμμα του Οδυσσέα,
Μια αιωνιότητα και μια μέρα
ΒραβεύσειςΧρυσός Φοίνικας
στο Φεστιβάλ των Καννών (1998)
Ιστοσελίδαtheoangelopoulos.gr
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (Αθήνα, 27 Απριλίου 1935 - 24 Ιανουαρίου 2012) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα[1].

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

Βιογραφία [Επεξεργασία]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935[1]. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC[1] και στο Musée de l' homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου[1] στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή[1], στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Στις 24 Ιανουαρίου 2012, όντας πεζός, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα στο διάλειμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα" στη Δραπετσώνα.[2] Το ίδιο βράδυ, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.[3][4].

Φιλμογραφία [Επεξεργασία]

Βραβεία [Επεξεργασία]






Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Σωτήριο…έτος 1907 –Χωριό Ματαράγκα Καρδίτσας Ανέκδοτο Χωροφυλακής





       Αστυνομική Διαταγή (τηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου και φυσικά λόγω του μονοτονικού όχι των τόνων κ.τ.λ.)

Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:

Δήμαρχο, ιερέα του χωριού,Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωριού.

Ήλθα εις Ματαράγκαν κατόπιν διαταγής του Διοικητού μου μετά ενός χωροφύλακος προς επιβολήν της τάξεως από άκρου εις άκρον του χωρίου άνευ χρονοτριβής και άμεσα.

Διότι προχθές στο σιργιάνη μετά την θίαν και ιεράν Λιτουργίαν εν τω Ναό όταν έπεξαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας ( ας μην αναφέρο το ονομά του) χόρεβε σινέχια μπροστά χορίς να αφίνη και τους αλους να χορέψουν μπροστά με κατά σινέπια παραξιγιθίκατε στο ξίλο με τα παλούκια και τα μαχέρια με αποτέλεσμα και κατά σινέπια να τραβματιστούν πολλοί άνθρωποι.

Πάραφτα να εφαρμόσετε απάσας τας εξίς διαταγάς μου:

1)    Αν ξανασιμβή τιαφτη πράξης εν τω χωρίο να γνορίζετε ότι θα σας  συλλάβω και άνεφ χρονοτριβής αμέσος θα σας κλείσο στη φυλακή.

Όταν πέζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνη στο πανιγίρη και στο γάμο πρέπη να χορέβουν μπροστά άπαντες που επιθυμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθροπος.Αυτό είνε γαηδουριά.

2)    Μου αναφέρθικε ότι ο γαηδαρος του χατζόπουλου το Σεπτέμριο μπίκε στο καλαμπόκιτου Βάιου ( ας μην αναγράψο το επίθετο) και ο Βάιος εκνεβρίστηκε και κάρφοσε τον γαηδαρο με τιν αξάλη στο ένα καπούλη.Καταλαβένετε ο γαηδαρος δεν είναι ο όνος αλά ο Βάιος. Άνεφ πολόν σκέψεον καταλαβένη κανής ότι το κεφάλη δεν έχη μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτοιο απαράδεκτο η παρόμιο πράγμα.

3)    Πίγα στο μαγαζή για καφέ και από έξοβρομούσε κατρουλιό.

Απαγορεύετε να κατουράτε έξω στον τίχο του μαγαζιού.

4)    Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίξιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετε τις αποφορά από τη βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενείου.

5)    Ίδα πολλές γυνέκες να πιάνουν τη σιγγούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προς τα έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν όρθιες. Το τιούτον είναι απαράδεκτον και πρέπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπαξ διαπαντός.

6)    Όταν λίαν προίαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γυρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις βονιές των ζώον από το δρόμο, το ίδιονα κάνετε κα το βράδη διότι δεν έχη που να πατίση όστις βαδίζη εις τας οδούςτου χωρίου.Και εκτός του τιούτου σας χριάζοντε οι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.

7)    Σε κάθε πανιγίρι αποκριές πάσχα και γάμους που βαδίζη καλοντιμένος ο κόσμος και πάι στην Εκλισία και μετά χορέβη στα σιργιάνια και στους γάμους πρέπη άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμένα δια χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγίν ατιχιμάτων εκ των σκιλοδακομάτων.

8)    Να μιν πίνετε πολί ινοπνευματόδη  ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε κα κάνετε χαζομάρες.

9)    Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεος  και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου  άνθροπη  σκύλη κα γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσω στο σχολίο και αλιμονότου θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο.

Να με σινχορίτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελιοσα και εγώ την Τρίτη  του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον εις την Λάρισαν για να μάθο περισσότερα γράματα. Σαν γκαραγκούνις που είμε και καταλαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε θα τας τιρίσετε ανιπερθέτος.

        Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907

         Ο Διοκητης του χωρίου

          Νικόλαος Παπακωνσταντίνου

          Υπονωματάρχης


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ !!!









                        *** ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ***
       Βράβευση της Πανευρυτανικής Ένωσης από την Ακαδημία Αθηνών Η πανελλήνια αναγνώριση και εμβέλεια του πνευματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού έργου της Πανευρυτανικής Ένωσης συνεχίζεται. Ήδη και το κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, η Ακαδημία Αθηνών, στην πανηγυρική συνεδρία της επί τη λήξει του 2011 στις 29-12-2011 της απένειμε έπαινο: «ότι επί... πέντε και πεντήκοντα έτη σπουδαίον πολιτιστικόν τε και κοινωνικόν έργον επιτελεί». Η απονομή της μεγάλης αυτής τιμητικής διακρίσεως έγινε στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών στις 29 Δεκεμβρίου 2011. Στην αρχή της εκδήλωσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Απόστολος Β. Γεωργιάδης ανέπτυξε το θέμα: «Νομική Επιστήμη, Δικαστική Εξουσία και Πολιτική». Ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της εισηγήσεώς του αναφέρθηκε και στους Ευρυτάνες κορυφαίους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές αείμνηστους Κωνσταντίνο Τσάτσο και Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο. Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2011 και εν συνεχεία κάλεσε ονομαστικά τους βραβευόμενους να παραλάβουν τα σχετικά βραβεία από τον κ. Πρόεδρο. Η παραλαβή του σχετικού τίτλου της τιμητικής διάκρισης προς την Πανευρυτανική Ένωση έγινε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, ενώ παρόντες, εντός της Αίθουσας Τελετών, ήταν και τα μέλη του Δ.Σ. Θανάσης Σταμάτης, Αντιπρόεδρος, Ηλίας Λιάσκος Γεν. Γραμματέας και Βασίλειος Σιορόκος Ταμίας, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα εθιμοτυπία της Ακαδημίας κάθε βραβευόμενος είχε δικαίωμα εισόδου στην Αίθουσα Τελετών μαζί με τρία (3), μόνο, ακόμη άτομα. Την πανηγυρική και λαμπρή αυτή συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας κ. Λάμπρος Παπαδήμος, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, υπουργοί, βουλευτές, όλοι, σχεδόν, οι Ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου. Η μέγιστη αυτή τιμητική διάκριση προς την Πανευρυτανική Ένωση από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Χώρας μας, την Ακαδημία Αθηνών, σίγουρα αποτελεί το επιστέγασμα της 55χρονης και πλέον αθόρυβης, μεθοδικής και δημιουργικής λαμπρής πορείας, δράσης και προσφοράς της στη ζωή και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Η Ακαδημία Αθηνών επιβράβευσε με την απόφασή της αυτή το πολυσχιδές και πλουσιότατο πολιτιστικό έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης, η επιβράβευση δε αυτή αποτελεί οπωσδήποτε και ένα βήμα προβολής για τον τόπο μας, την Ευρυτανία μας, με το λαμπρό παρελθόν της και το ελπιδοφόρο μέλλον της.